WordPress, HTML sau altceva?

Care e mai bun?

Ín acest articol  voi vorbi despre  site-urile create in HTML pur și cele WordPress. Nu cred că există un răspuns corect sau greșit aici. Cred că există argumente pro și contra pentru fiecare dintre ele, și vreau să le dezbatem un pic.

Eu folosesc ambele. Îmi place un model hibrid, dar asta e doar ce fac eu. Sunt câteva site-uri de nișă, la unele dintre ele, am folosit HTML, la altele, am folosit WordPress. Alții folosesc alte tipuri de platforme, în schimb, și o să vorbim și despre asta.

Avantajele HTML

 

Ai control asupra tuturor părților site-ului, nu ai plugin-uri create de altcineva care pot compromite securitatea, sau care s-ar putea actualiza și strica aspectul site-ului. Personal cred că sa am mai mult control este întotdeauna mai bine pentru mine. De aceea, recomand ca partea din față a site-ului sa folositi cod HTML, CSS și PHP, fără ajutorul unei platforme. Astfel, ai maximum de flexibilitate. Poți să faci ce îți place, și poți face să arate exact așa cum vrei.
HTML este cel mai bun pentru site-uri care sunt limitate la nu mai mult de 15 sau 20 de pagini, de obicei, in jur de 5  sau 10. Cred că pentru un site web care este foarte concentrat, ar fi bun HTML, dar dacă e ceva mai mare de 20 de pagini, va fi dificil de gestionat și actualizat, chiar dacă utilizați template-uri pentru antet și subsol, de exemplu.
Dacă se construiește ceva mai mare, mai mult de 20 de pagini, sau chiar mai mare decât 10, n-aș vrea să folosesc HTML. Dacă vrei un site bazat pe conținut, atunci  un sistem de management (CMS) este adecvat.
Ceva ca WordPress sau o alternativă.

Avantajele WordPress

 

Dacă faci ceva de genul unei publicații online, un blog, o revista, un podcast, un  vlog, o galerie,  să folosești un site WordPress este cel mai practic lucru pe care îl poți face.
Să  modifici și să folosești HTML, PHP și CSS pentru a face modificări și îmbunătățiri, în cadrul general, e bine pentru că îți face viața mai ușoară, dar în WordPress sa faci o pagină nouă e simplu ca apăsarea unui buton.
Deci,  are sens să folosim un CMS, mai ales dacă avem mult conținut media.
Și e mai bine si pentru pentru cineva care este mai puțin tehnic.
Și va face viața mai ușoară.

Cred că totul se rezumă la cum vei folosi site-ul și  care-ți sunt prioritățile și, de asemenea, ce abilități ai. Și nu cred că există un răspuns corect sau greșit. Și cum am spus, nu am o preferință. Eu folosesc ambele, în funcție de context și ceea ce este potrivit pentru situația respectivă și ce vreau să fac.

HTML

Ai nevoie de câteva lucruri de început ca să poți face un site în HTML. Nu e complicat, HTML nu este un limbaj de programare. În general, un limbaj de programare vă permite să descrieți un  proces care face ceva, în timp ce HTML este o modalitate de a adăuga context și structură textului.

Un editor de cod

Da, este posibil să editezi HTML în Notepad sau un program similar, dar lucrurile vor merge mult mai ușor , dacă folosești un editor de cod. Codul este evidențiat în culori, e mult mai ușor de citit și editat.

Recomand Brackets, e gratuit, îl puteți descărca de aici: http://brackets.io/

Template-uri

 

De unde și cum?

Sunt atât de multe site-uri unde puteți gasi template-uri, gratuite și cu plată, încât n-o să vă recomand ceva anume, e de mentionat doar să fiti atenți la termenii si condițiile site-ului de unde descărcați template-ul. Sunt licențe pentru un site sau mai multe, licențe gratuite, cu și fără drept de modificare/vânzare, cu/fără obligația de a menționa autorul.

Sigur, există și varianta codării de la zero, dar e mai simplu să modifici un template, mai ales că majoritatea template-urilor de calitate au șabloane pentru cele mai folosite tipuri de pagini (Acasa, Despre, Contact etc.)

Cum se face?

Template-ul descărcat va fi de obicei un fisier .zip, care trebuie extras într-un folder pe PC. Atenție la structura folderului extras.

În cele mai multe cazuri, veți găsi unul sau mai multe fișiere HTML care reprezintă anumite pagini ale site-ului sau diferite variante de pagină. Fiecare fișier HTML va fi numit după pagina pe care o reprezintă, cu excepția index.html fișierul care este pagina de start.

Șablonul va avea, de asemenea, câteva foldere care conțin fișiere CSS, fișiere JavaScript și imagini. În unele cazuri, putem găsi foldere cu  fonturi sau  PSD-uri.

Template Structure

Modificați codul HTML

Editarea fișierelor HTML este ușoară, odată ce ai înțeles ce se întâmplă. Cel mai simplu mod de a  înțelege e să vezi codul HTML  în acțiune. Începe prin click-dreapta pe index.html și apoi selectând Deschide Cu Google Chrome sau browser-ul preferat.

Faceți clic dreapta pe orice parte a paginii și selectați Inspect. În dreapta se va deschide o fereastră cu codul sursa al paginii, unde elementul selectat pentru Inspect va fi colorat diferit.

Ne întoarcem înapoi la fișierul index.html și de data asta îl deschidem cu Brackets. Știind între ce tag-uri avem textul pe care vrem să îl schimbam, e foarte ușor sa schimbăm tot conținutul paginii. La fel cu imaginile sau orice elemente din pagina, inclusiv blocuri <div> sau <span>. Putem astfel șterge și copia blocuri întregi de cod, limita este doar creativitatea fiecăruia.
Atenție mare la tagurile deschise, ele trebuie și închise. Brackets are și un verificator de cod integrat pentru a vă ajuta cu asta.

cod highlight

CSS

 

În mod similar, utilizând Inspect in browser și editând in Brackets, putem edita stilurile utilizate in pagină. Nu o să insist,tehnica e aceeași și sunt o grămadă de tutoriale pe internet care vă arată în detaliu diverse chestii, mai mult sau mai puțin avansate.

Deși e un limbaj destul de simplu, HTML (și complementarul CSS) e un subiect prea complex ca să poată fi prezentat într-un singur articol. Pentru cine vrea să învețe mai mult, iată câteva linkuri care vă pot ajuta:

https://www.w3schools.com/
https://www.codecademy.com/catalog/language/html-css
https://www.learn-html.org/
https://ilovecoding.org/courses/htmlcss
https://ilovecoding.org/courses/htmlcss2

 

Ce este WordPress?

 

WordPress este un software open source, cu care se poate  crea un site sau blog. Este cel mai simplu și mai flexibil sistem de management al conținutului (CMS) pentru începători. Atenție, nu e vorba de WordPress.com aici, mă refer la varianta instalată pe un server ales de noi (vezi linkurile la final de secțiune dacă nu știi ce vreau să spun cu asta ). Mai spre final aveți și părerea mea despre WordPress.com.
Fără prea multa introducere, odată instalat (nu e foarte complicat, e plin net-ul de tutoriale), e timpul să ne murdărim mâinile și să vedem ce e înăuntrul WordPress.

Teme

WordPress instalează automat o  temă basic pentru a avea cu ce să începei. Apare cam așa…

Twenty-Nineteen-Site-Logo

În stânga este Personalizatorul (Customizer în engleza), unde se regasesc toate setarile temei. Dar nu e nevoie sa păstram tema asta.
Faceți clic pe „Aspect” în partea din stânga a tabloului de bord, apoi „Teme”, apoi „Adauga Tema”. WordPress are mii de teme gratuite pe care le poți instala.

Dacă vrei ceva un pic mai profesional, poți cumpăra o temă premium. Temele premium au multe avantaje față de temele gratuite,  arata și funcționează mai bine decât temele gratuite din WordPress Repository. În plus, ai si suport dacă ceva nu e în regulă.

Unele teme premium oferă un constructor vizual, caz în care poți crea propriile șabloane de pagini,având mai mult control și  flexibilitate asupra rezultatului final.

Plugin-uri (Module)

 

Plugin-urile sunt module sau extensii care sunt instalate în WordPress pentru a crește capabilitațile site-ului. Acestea  adaugă caracteristici suplimentare, instrumente și funcții site-ului care în mod normal  WordPress nu le are.

Modulele pot transforma un site normal într-un magazin online în doar câteva minute.  SEO pentru site, o galerie foto, forum, efecte sau aproape orice altceva, exista un plugin.

Pagini și articole

 

Din nou, asta e o treabă destul de ușoară, oricine o poate face.

Tot ce trebuie să faci este să te duci în tabloul de bord , secțiunea numită „Pagini”, apoi du-te în jos la opțiunea „Adaugă pagină”.

Pentru articole? Deja e comic, sectiunea „Articole”, apoi „Adaugă articol”.

Care e diferența între pagini și articole?

 

Articolele sunt, în general, știri, noutați despre un anumit subiect.
Sunt listate în ordine cronologică inversă și pot fi etichetate, clasificate și chiar arhivate pe site-ul tău.
Ele  alcătuiesc conținutul RSS al blog-ului. Atunci când cineva se aboneaza la feed-ul RSS, va primi o listă cu articole.
Articolele sunt dinamice și  vizitatorii vad o continuă schimbare de conținut pe pagina blog-ului.

 

Paginile seamăna cu articolele, adică au un titlu și corpul de text, dar ele sunt diferite, deoarece sunt în general rezervate pentru conținut static sau informații care nu se schimbă des. Ca de exepmplu, pagini ca Despre Noi sau Contact.
Paginile nu sunt listate cu data și nu pot fi clasificate sau etichetate ca articolele, pot avea o ierarhie, ceea ce înseamnă că puteți avea pagini sub alte pagini, o pagină devine „Părinte” pentru alta, creând astfel un grup de pagini.
Pentru că sunt statice, paginile nu sunt incluse în RSS feed-uri și nu au data sau ora de publicare.

Dacă vrei să știi mai multe despre WordPress, pe net se găsesc o grămadă de tutoriale. Iată câteva linkuri:

 

https://www.wpbeginner.com/how-to-install-wordpress/

https://www.creativebloq.com/web-design/wordpress-tutorials-designers-1012990

 

Alte opțiuni

 

Dacă vrei un site web fără cod (HTML este ceva ce tu nu ai timp să înveti), sau nu vrei să folosești WordPress, pentru că ți se pare prea complicat, atunci poate ar trebui să verifici Wix sau alte sitebuildere.
Wix are  instrumente drag and drop,  template-uri, zeci de instrumente pe care le puteți folosi, o mulțime de imagini, și vă puteți construi ceva care se potrivește nevoilor voastre,  relativ simplu. Poți avea un site într-o zi, un weekend poate, și ar fi o soluție, mai ales dacă sunteți mai mult  un designer și mai puțin un programator.
Wix.com este unul din multele platforme de construit site-uri, la fel ca SquareSpace, Weebly, IM Creator, și platforme de blogging, cum ar fi Tumblr și WordPress.com. Toate aceste companii folosesc un fel de backend de configurare cu o colecție de plugin-uri și câteva opțiuni de cod personalizat, care vă permit să creați un site web de la zero.

Si, totuși,pe cât posibil, evitați aceste site-uri. Totul pare frumos și simplu la prima vedere, dar mai târziu devine un coșmar. Multe platforme vă promit că puteți crea un site web uimitor cu software-ul lor. Problema este că „uimitor” are un context.

Nu e Simplu Si Minunat

Dacă folosim  standardele de acum 10 ani, atunci un site Wix poate părea uimitor. Dar tehnologia este în creștere foarte rapidă și web design-ul s-a dezvoltat împreună cu ea.

Când  construim un site web, vrem să creăm o experiență de utilizator care atrage și construiește încredere. Un site web uimitor este un site care aduce trafic și transformă vizitatorii în clienți. Majoritatea  platformelor de mai sus nu fac asta.

Hai să facem niște calcule

Wix.com în prezent are peste 90 de milioane de utilizatori. Pe site-ul lor, au menționat că au aproximativ 500 de template-uri personalizabile. Dacă facem niște calcule matematice simple,

90,000,000 utilizatori / 500 de template-uri = 180.000

Asta înseamnă că, dacă utilizezi Wix, vei folosi același șablon ca și 180.000 de alte persoane.

Acest fapt diminuează brand-ul tău în mai multe feluri. Nu numai că 180.000 de alte site-uri sunt la fel, clienții știu că folosești un website builder ieftin pentru a crea un site web și un brand. Dacă un client ar avea de ales între o afacere care are un site pe Wix  sau o afacere care are un site cu un design personalizat, pe cine crezi că ar alege?

Un site mobil-friendly

 

este, probabil, cel mai important lucru de pe listă. Acest lucru ar trebui să fie evident din moment ce aproape toată lumea are un telefon mobil cu acces la internet.Atunci când folosești un website builder nu prea ai cum sa faci web design responsive.

Sigur, poate arăta decent pe un desktop, dar ai verificat pe mobil? Sau pe tabletă?

E foarte important ca un site web să fie funcțional pe toate dispozitivele, deoarece utilizatorii folosesc internetul de pe tot felul de device-uri.

wix reclama

Un banner mare care vă invită să vă creați propriul site gratuit, nu este ceva care vrei să fie afișat pe site-ul tău.

Nu deții site-ul

Nu poți migra site-ul creat cu o astfel de platforma. Ceea ce înseamnă că nu deții  site-ul. Dacă ai vrea să-l muți, n-ai putea, ceea ce înseamnă că platforma pe care l-ai construit îl deține.

Nu ai un domeniu

Cu unele platforme nu primești nici măcar propriul  domeniu. Ele vă  oferă o adresă inutilă ca siteulmeu.wix.com sau afacereamea.weebly.com. Valoarea brand-ului, încrederea și  probabilitatea ca cineva  să te contacteze pentru afaceri este mult diminuată.

Singurul lucru bun este că aceste platforme sunt  ușor de folosit, chiar și cele mai non-tehnice persoane pot avea un site publicat într-o oră. Oameni normali sunt un pic intimidați de configurarea site-urilor, așa că îsi rezolva problemele așa cum le e mai ușor.

La final

Opinia mea fermă e că toată lumea trebuie să aibă un site, indiferent că alegeți un site simplu de prezentare, un magazin online sau un blog. Soluții tehnice există, o parte le-am dezbătut mai sus, în ziua de azi nu se poate să nu ai nu ai un site, fie in HTML, fie WordPress sau alta platformă. Dacă nu aveți cunostințele tehnice, nici bugetul nu vă permite angajarea unui webdesigner (deși prețurile sunt modice în ziua de azi datorită competiției mari), creați măcar o pagina de prezentare pe Wix/Weebly/Jimdo/Wordpress.com sau altele asemenea.

Dacă aveți alte păreri decât mine, sugestii, un cuvânt de spus, vă aștept în sectiunea de comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *